Τα ψάρια είναι ψυχρόαιμα και ποικιλόθερμα. Η θερμοκρασία τους δεν είναι σταθερή και εξαρτάται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Για να ζουν κανονικά τα ψάρια η θερμοκρασία αυτή του σώματός τους πρέπει να είναι ελαφρά υψηλότερη από εκείνη του νερού όπου και βρίσκονται. Είναι μια πληροφορία που πρέπει να συγκρατήσει ο κάθε ψαράς, γιατί είναι πολύ σημαντικό.
Στην πραγματικότητα η θερμοκρασία του νερού μπορεί να πέσει απότομα πολλούς βαθμούς ύστερα από μία κρύα νύχτα, οπότε τα ψάρια ενοχλούνται σημαντικά λόγω της μεγάλης διαφοράς ανάμεσα στην καινούργια θερμοκρασία του νερού και του σώματός τους.
Ευτυχώς αυτή η τελευταία έχει το πλεονέκτημα να αλλάζει για να προσαρμόζεται, αλλά αυτό γίνεται με αργούς ρυθμούς και κατά το χρονικό διάστημα της αλλαγής αυτής τα ψάρια είναι κατά κάποιο τρόπο άρρωστα, ή το λιγότερο αρνητικά απέναντι σε τροφές γενικά. Αυτή είναι η άγνωστη αιτία της συχνής αποτυχίας ενός ψαρά.
Για τη συστηματική αλιεία έχουν μελετηθεί οι θερμοκρασίες των νερών που κινούνται ορισμένα είδη και είναι γνωστό πως το σκουμπρί βρίσκεται σε νερά με 12 βαθμούς, ο μπακαλιάρος στους τέσσερις με έξι βαθμούς όπως και ο αστακός. Πολλά είδη αναζητούν ψυχρότερα νερά, έως 1 βαθμό επάνω από το μηδέν και άλλα θερμότερα ως τους 24 βαθμούς, θερμοκρασία στην οποία ο αστακός βρίσκει το θάνατο.