Η γεύση και η όσφρηση των ψαριών

Η γεύση και η όσφρηση των ψαριών

Ο άνθρωπος τρώγοντας απολαμβάνει την τροφή του με τη γεύση, ενώ συγχρόνως με την όσφρηση συλλαμβάνει τη μυρωδιά της. Το ψάρι καταλαβαίνει φυσικά τη γεύση αυτού που τρώει, αλλά δεν συλλαμβάνει τη μυρωδιά του γιατί μέσα στο νερό δεν υπάρχει η εξάτμιση, οι αναθυμιάσεις της τροφής.

Έτσι, η όσφρηση του είναι ανύπαρκτη και έχει αντικατασταθεί από ότι αφήνει μία τροφή να διαλύεται μέσα στο νερό και μεταφέρεται με τα ρεύματα. Το ψάρι ακολουθώντας αυτή την κατεύθυνση του γευστικού ρεύματος, μοιάζει να οσφραίνεται από μακριά και να οδηγείται στη λεία του.

Οι αναθυμιάσεις από εξάτμιση στον αέρα, - «αναθυμιάσεις» γευστικές μέσα στο νερό

Αυτό πρέπει οπωσδήποτε να συγκρατήσει ο ψαράς, για να καταπολεμήσει τη λανθασμένη αντίληψη του αρωματικού δολώματος, αυτού που μυρίζει ελκυστικά για τον ίδιο. Η εξάπλωση της μυρωδιάς του στο νερό είναι αδύνατη και δεν ενδιαφέρει καθόλου τα ψάρια!

Το μόνο που παίζει κάποιο ρόλο στην προσέλκυση των ψαριών είναι οι γευστικές αποδόσειςτου δολώματος. 'Ενα λιπαρό και αιματηρό βούλωμα από σκουμπρί, μπορεί να αποδώσει πολλές ουσίες που διαλύονται μέσα στο νερό και φτάνουν, π.χ. στο μουγκρί από μακριά με τα ρεύματα.

Όταν ξεπλυθεί πια το δόλωμα είναι οπωσδήποτε άχρηστο και πρέπει να αντικατασταθεί, με άλλο φρέσκο που θα τροφοδοτεί νέα γευστικά ρεύματα μέσα στο νερό, αυτά που θα φτάσουν ίσως και θα προσελκύσουν από μακριά το ψάρι.

Η γεύση στα ψάρια είναι η πιο άγνωστη πλευρά του θέματος, αλλά η πιο σημαντική που θα πρέπει να λάβει υπόψη του ο ψαράς. Αυτό μπορεί να το αντιληφθεί κανείς παρατηρώντας και μόνο τις συνταγές για δολώματα, στις οποίες καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος τα φυσικά δολώματα.

Αυτό είναι από τα ατού του ψαρά με το καλάμι για να προσελκύσει τα ψάρια που θέλει: ένα καλό φυσικό δόλωμα που αφήνει στο νερό άφθονες γευστικές μυρωδιές που αρέσουν στα ψάρια θα είναι οπωσδήποτε αποτελεσματικό.

Πολιτική Cookies

Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για την εύρυθμη λειτουργία του. Η επισκεψή σας σημαίνει ότι συμφωνείτε στη χρήση Cookies.

Περισσότερα για τα Cookies